tattoo-removal-sessions-progress-photo-600x400.jpg


Bilden ovan är tatuering utförd hos oss, första bilden överst till vänster är innan behandling påbörjats och sista bilden nere till höger är efter fyra behandlingar.

Vi använder det senaste inom högteknologisk laserutrustning som gör det möjligt att ta bort tatueringar mycket snabbare och effektivare än tidigare tekniker. Man slår sönder pigmenten aktiv med Pico laser där pulsarna är i picosekund utan att skada huden, en photo-akustisk reaktion uppstår och partiklarna slås sönder och blir mycket mindre än med gammal teknik och absorberas lättare av kroppen. Pigmentet absorberas av kroppens immunsystem över 4-8 veckor. Det transporteras bort från tatueringen och ut via lymfsystemet och det tar ett antal veckor innan kroppen tagit hand om allt. Tatueringen bleks gradvis. Efter 6-8 veckor upprepas behandlingen och man fortsätter tills önskat resultat uppnåtts. Hur många behandlingar som krävs är olika beroende tatuering, hur djupt och vilka färger men även på hur personen svarar på behandlingen. 

Skillnaden mellan en traditionell Nd:Yag laser, en Nanolaser och en Picolaser är hastigheten. Hur snabbt lasern skjuter. En nanolaser skjuter i en miljondels sekund. En Picolaser skjuter i en miljarddels sekund. En traditionell skjuter i millisekunder dvs tusendels sekunder. Ju snabbare man kan få ner energin desto högre kraft kan man använda och därmed skjuter man bläcket i tatueringen så att de blir små partiklar. Därefter är det kroppens egna vita blodkroppar som kommer att städa bort de små lösa partiklarna av bläck, men för att de vita blodkropparna ska klara detta måste bläcket vara sönderslaget i mikroskopiska partiklar och det blir det endast med en riktigt snabb laser. Därför är en väldigt snabb nanolaser på högst 2 ns eller en picolaser med högst 2000 ps att rekommendera för att få bra resultat. Bilderna nedan visar hur effektivt vår PICO MASTER 2000 egenframtagna laser arbetar. Det blir snabbare resultat och mindre åverkan på huden vilket gör att läkeprocessen blir kortare.

Det mest troliga är 6 behandlingar för att få bort en tatuering men alla är individuella och antalet tillfällen kan variera, detta gäller för tatuering gjord av ett vattenbaserat bläck. Oljebaserat bläck och bläck med tungmetaller kräver oftast fler behandlingar och kan variera mellan 10-15 ggr. Tyvärr kan det mänskliga ögat inte i förväg avgöra vilken typ av bläck som använts och hur djupt bläcket sitter och därför går det inte att lämna garantier. Efter de tre första besöken med minst 6 veckors mellanrum ökar vi tiden som ska gå emellan till 12 veckor. 

De allra flesta tatueringar går att få bort, även de med färg. Man använder olika våglängder för att behandla samt olika styrkor. Metallicfärger och neonfärger går däremot inte att ta bort, gult är svårt och vitt går inte alls oavsett vilken laser som används eftersom vitt inte absorberar lasern!

Behandlingen är inte helt smärtfri men smärta är väldigt individuellt. Många liknar känslan vid att bli snärtad med ett gummiband, eller att det bränner till lite snabbt. Du kan också ta Alvedon eller Panodil och använda bedövningskrämen Emla innan behandlingen. Då sätter man bedövningssalvan i tjock lager på tatueringen och plastfolie ovanpå minst en timme innan behandlingen. Allt finns på Apotek. Efter behandling täcker vi tatueringen och detta tar man själv bort dagen efter och ersätter med något som andas. Man mjuk håller området med Bepanthen, Helosan, Vaselin eller liknande antiseptisk kräm och du ska hålla området rent och bakteriefritt. Undvik att duscha och träna första dygnet, undvik massage, bad och bastu de närmsta 5 dygnen. Vi erbjuder kyla direkt efter behandling men det är viktigt att själv lägga på kyla när du kommer hem, ta något från frysen och låt kyla ner och byt ut med jämna mellanrum. Att kyla ner är både för att undvika svullnad men kan även ge bättre resultat i slutändan. Det är vanligt att man får små blåsor och skorpor och det är viktigt att man inte rör dessa, det kan även klia och man ska inte röra området. Gröna och röda tatueringar där våglängden 532 nm används kan ge större svullnad och blödning under huden eftersom den reagerar på just rött och våra kärl är röda och dessa slås sönder en del, det läker men tar lite tid.
Vår Picolaser arbetar dock väldigt snabbt vilket gör att den smärta man upplever är snabbt övergående. Efter behandling uppstår en viss svullnad, man kan få en brännande känsla och irritation. Lägg på något kylande på tatueringen direkt du kommer hem efter behandling och upprepa efter behov. Du ska inte vara fysiskt aktiv efter behandling utan välj dag med omsorg så att du kan gå direkt hem, ta det lugnt och lägg något från frysen för att kyla. Vi gör inte alltför stora tatueringar på en gång, ex en fullsleeve måste delas upp i delar.

Det går inte helt att garantera att alla tatueringar försvinner helt (100%) eftersom det beror på hur tatueringen gjorts och med vilket bläck men vanligtvis får vi ett 100% resultat. Man får normalt inga bestående ärr efter denna typ av laserbehandling men däremot kan det finnas ärr som uppkommit under själva tatueringen och som syns när färgen börjar blekna. Om man inte kyler ordentligt när man kommer hem kan man få blåsor och dessa kan ge ärrbildning, särskilt om man tar på dem. Man kan få pigmentförändringar som brukar stabiliseras med tiden. Oftast uppstår detta när man har gjort en yttre påverkan på huden, och vår Laser gör ingen större yttre påverkan och därmed inga eller få pigmenteringar eller sprucken, ärrad hud men man ska vara medveten att risken finns. Har man hår i området förlorar man pigmentet i håret som då blir vitt. När håret naturligt trillar av kommer nästa hår i växtcykeln upp och detta håret har sin vanliga färg. Ögonbryn kan däremot tunnas ut.
Eftersom våra lymfsystem är de som hjälper till att transportera bort och ut sönderslagna bläckpartiklar är det lättare att ta bort en tatuering som sitter nära lymfkörtlar och svårare ju längre ifrån man kommer, ex händer och fötter.

WhatsApp